De natuur

De eikenprosessierupsen kunnen eikenbomen volledig kaal eten. Toch zal de kaalgevreten boom later in het jaar of het daaropvolgende jaar weer gewoon bladeren krijgen. De oorzaak is dat de rupsen niet de knoppen van de bomen opeten waardoor deze knoppen toch nog uitkomen nadat de rupsen zich hebben ontpopt tot vlinders.

Kaalgevreten eikenbomen

 

De mens

De fysieke overlast die wordt ervaren, kan ontstaan door contact van de brandharen met de huid, ogen en luchtwegen. Na contact met de brandharen kunnen binnen een paar uur klachten ontstaan, zoals hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontstekingen. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid met koorts. Sommige mensen zijn overgevoelig voor de brandharen en reageren al binnen een aantal minuten met klachten. Indien klachten optreden, kan men het beste eerst de huid met plakband strippen, zodat geen verdere verspreiding van de brandharen optreedt. Daarna de aangedane huid overvloedig spoelen met lauwwarm water of gaan douchen en insmeren met een verkoelende zalf, bijvoorbeeld op basis van menthol. Indien er brandharen in de ogen zijn gekomen, spoel dan de ogen goed en neem bij blijvende irritatie contact op met huisarts of oogarts. Bij ernstige klachten, zoals bij een sterke overgevoeligheid, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

Letsel door eikenprocessierupsen

 

Dieren

Houd in een verspreidingsgebied uw hond goed in de gaten en aangelijnd. Laat hem niet aan in bermen gevallen spinsels snuffelen of ermee spelen. De ‘allergische’ reactie kan namelijk dodelijk zijn. Paarden en koeien zijn trouwens ook gevoelig voor deze rups. Vooral als ze onder eiken grazen of als ze veevoergras eten dat in de buurt van aangedane eiken is verzameld. Kortom, houd uw dieren uit de buurt van die bomen. De allergische reacties zijn hetzelfde als bij de mens. Vooral honden kunnen last krijgen van branderige ogen en geïrriteerde luchtwegen (hoesten).

Blaren in bek door brandharen